Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Hasznos tippek lószállító utánfutó alkalmazásához – 3. rész

Versenyre vinné kedvenc hátasát? Hobbicélból szállítaná paripáját lószállító utánfutó segítségével? Nincs tisztában vele, hogy milyen jogosítvány szükséges hozzá? Nem biztos benne, hogy milyen járművel vontathatja lószállító utánfutóját? Előző blogbejegyzésünkben hasznos tippekkel láttuk el az élőállat szállítással és a lovak lószállító utánfutón való utazásával kapcsolatban. Mostani blogbejegyzésünkben arra keressük a választ, hogy milyen jogosítvánnyal és milyen gépjárművel vontathatja lószállító utánfutóját.

Milyen jogosítvány szükséges a lószállító utánfutó használatához?

A legtöbb esetben elég a B kategóriás jogosítvány megléte a vontatáshoz. Ám létezik egy jogosítvány, amivel egyszerűbb és olcsóbb a lószállítás, ez a B96 jogosítvány kategória. Ez a B kategóriás gépjárművel történő nehézpótkocsi vontatást takarja, ahol a vontató személygépjármű és a vontatott utánfutó össztömege 3500 kg és 4250 kg között van.

Ki jelentkezhet B96 kategóriás tanfolyamra?

Aki már rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal. Aki betöltötte a 17 éves életkort. De abban az esetben is van lehetőség a jelentkezésre, ha hat hónappal fiatalabb 17 évesnél, és összevontan jelentkezik a B és a B96 kategória együttes megszerzésére. Illetve az írásbeli nyilatkozata alapján meg kell felelnie a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletben meghatározott közlekedésbiztonsági feltételeknek.

Mennyi időt ölel fel a B96 kategória elvégzése?

6 óra elméleti és 6 óra gyakorlati foglalkozásból áll a tanfolyam, melyet 1 vizsgaóra zár le.

B kategóriás jogosítvánnyal milyen súlyhatárig vontathatjuk a lószállító utánfutót?

A súly a személygépkocsiból és a 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból tevődik össze. Az egyik feltétel, aminek meg kell felelni, hogy a forgalmi engedélyben szereplő vontatható maximumot ne haladja meg a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege.

A másik feltétel pedig az, hogy a vontató személygépjármű és a vontatott lószállító utánfutó együttes össztömege legfeljebb 3500 kg lehet. Azaz semmilyen körülmény között nem haladhatja meg a 3500 kg-ot, ha B kategóriás vezetői engedéllyel szeretnénk vezetni a járműszerelvényt. Amennyiben a járműszerelvény össztömege meghaladja ezt a 3500 kg-os határt, akkor szükséges a B+E kategóriás jogosítvány megléte. Ez alól kivételt képez a B96-os jogosítvánnyal rendelkezők köre, akik 4250 kg-ig vezethetik a járműszerelvényt.

Illetve a vontatásnak van még egy kitétele, ami azt takarja, hogy a gépjármű forgalmi engedélyében szerepel a gépjármű által vontatható ráfutó fékes pótkocsi legnagyobb súlya, mely nem haladhatja meg a pótkocsi megengedett maximális súlyát.

Milyen sebességkorlátozást kell betartanunk lószállító utánfutóval?

A gépjárműből és a pótkocsiból – jelen esetben lószállító utánfutóból – álló járműszerelvénnyel autópályán 80 km/h, lakott területen kívül 70 km/h és lakott területen pedig 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

Milyen feladatunk van egy lószállító utánfutó ellenőrzése kapcsán, melyet minden indulás előtt meg kell ejtenünk? Régebbi blogbejegyzésünkben ezzel részletesen foglalkoztunk.

Indulás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy lószállító utánfutónkon minden tökéletesen működik! Ha bármilyen Autóflex-Knott utánfutó alkatrészre van szüksége, akkor megvásárolhatja webáruházunkban, megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy érdeklődjön belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán.