Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Nemzeti Exportvédelmi Program Külpiaci Növekedési Támogatás

Nemzeti Exportvédelmi Program
Külpiaci Növekedési Támogatás

  • a Támogató neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.
  • a pályázati felhívás megnevezése: Külpiaci Növekedési Támogatás
  • a projekt címe: Technológiai-fejlesztés az AUTÓFLEX-KNOTT Kft.-nél
  • a szerződött támogatás összege: 398 528 863 Ft
  • a projekt tartalmának rövid, tényszerű bemutatása:

AUTÓFLEX-KNOTT:

Jelenleg az Autoflex csoport több mint 500 000 tengelyt és ezer különböző típusú pótkocsi alkatrészt gyárt a világpiacon. A cégcsoport teljes forgalma meghaladja a 150 millió eurót és jelenleg a világ minden részén jelen van: Dél-Amerika, Kína, Japán, Korea, Ausztrália, Új-Zéland, Európa minden országában, valamint az USA-ban, miközben 27 leányvállalatot tart fenn. Nagyjából valamennyi leányvállalatunk speciális alkatrészek gyártására és tervezésére szakosodott, így alakította ki vállalatcsoportunk sikeres üzletét és ellátási láncát.

Az AUTÓFLEX csoport célja, hogy a világon minden 3. utánfutó Autóflex által gyártott termékkel készüljön. Jelenleg ez igaz minden 3. Európában gyártott utánfutóra. A cég magas színvonalú tevékenységének elismeréseként 2009-ben és 2011-ben is elnyerte a Business Superbrands kitüntetést. 2018-ban a Bács-Kiskun Megye Gazdaságfejlesztéséért díjat nyerte el a cég.

PROJEKT:

A projektben az Autóflex-Knott Kft egy technológiai fejlesztést hajt végre kecskeméti gyárában, valamint ezzel párhuzamosan az amerikai leányvállalatánál, az Autóflex-Knott Inc foxlake-i telephelyén is. A beruházás keretében nagyobb teljesítményű és nagyobb munkadarabok megmunkálására alkalmas gépeket vásárol a két cég annak érdekében, hogy új piacon tudjon megjelenni.

A cég termékei között jelenleg utánfutók alkatrészei szerepelnek (alvázak, fékek, ráfutófékek, kapcsolófejek). Ezt a termékkört szeretné bővíteni lakókocsi alvázakkal, amely egy hatalmas piaci belépési lehetőségnek ígérkezik, ugyanis egyre inkább elterjedté vált a lakókocsis utazás a világon. Ezt a tendenciát csak erősíteni fogja a 2020-as éven kialakult pandémiás helyzet, amelyben az emberek nem vagy csak korlátozottan érintkezhettek egymással. Véleményünk szerint a később is megmarad – a világ országaiban hozott korlátozó intézkedések miatt – az emberekben egy bizonyos fokú távolságtartás. Emellett az elmúlt évekre nagyon jellemző volt, hogy a családok inkább lakókocsival mennek nyaralni, mivel így több személyes tárgyat tudnak magukkal vinni, az út során több helyszínt is meg tudnak látogatni, valamint az egyre dráguló szálláshely árak mellett a lakókocsis utazás hosszú távon megtérülő.

A cég folyamatosan figyelve a lehetőségeket arra a következtetésre jutott, hogy mivel a lakókocsi alváz gyártásának piacán egy igazán nagy szereplő van és az Autóflex-Knott cégcsoport minimális technológiai fejlesztéssel el tud jutni arra a szintre, hogy jó minőségű lakókocsi alvázakat gyártson. A cég jelenlegi KTL felületkezelő berendezése elavult. A megnövekedett igényeket nem tudja kiszolgálni, ezért szükséges egy modernebb és nagyobb áteresztő képességgel rendelkező KTL felületkezelő berendezés vásárlása.

Figyelve a piacot, látjuk, hogy a nagy lakókocsi gyártók stratégiája, hogy két beszállítóval dolgoznak. Ezt a lehetőséget szeretnénk kihasználni a pályázat segítségével és a célunk, hogy az AUTÓFLEX-KNOTT Kft lenne a világ lakóautó gyártó cégeinek egyik fő beszállítója. A megfelelő tudásunk, technikai hátterünk és minőségi munkaerőnk megvan hozzá, de ami ennél is fontosabb, hogy most kell elsőként belekezdeni a fejlesztésbe, mivel így versenyelőnybe kerülhetünk a többi beszállítóval szemben. A jelenlegi géppark fejlesztése minimális befektetéssel alkalmassá tehető a piacon való megjelenésre. Mivel a lakókocsi alvázak nagyobb méretűek, ezért nagyobb gépek is szükségesek a megmunkáláshoz. Ennek okán tervezzük egy 4,3 méteres 2500 kN erősségű élhajlító beszerzését, amivel nagyobb szilárdságú anyagokat jobb minőségben meg tudunk hajlítani, ami elengedhetetlen a jó minőségű alváz gyártáshoz. A meglévő 2 tengelyes manuális gépeinkkel szemben az új 4 tengelyes, hidraulikus szerszám megfogással sokkal gyorsabb átállásban és gyártásban is. Gyorsabbak, rugalmasabbak leszünk az új géppel, így az új igényeknek jobban meg tudunk felelni.

Ehhez kapcsolódóan egy új KTL festőberendezés beszerzése is szükséges, mellyel a nagyobb méretű munkadarabok felületkezelését tudnánk megoldani. A különböző munkadarab felületek festése egyrészt esztétikai megjelenés szempontjából fontos, másrészt tartósságuk megőrzése, élettartamuk növelése miatt is. Az egyik legjobb módszer arra, hogy tökéletes, egyenletes réteget vigyünk fel, az elektroforetikus festés. Az elektroforetikus festés alkalmazása az alapozó festés során és főképp sorozatgyártásnál jelentős megtakarítást hozhat. Ez az eljárás teljesen egyenletes réteget hoz létre, amelyen nincsenek megfolyások vagy apró, kihagyott foltok, amik később problémát okozhatnának korrózióállóság szempontjából. Az éleken is simább felület alakul ki az elektroforetikus festés alatt, és mivel ez vízbázisú festékek felvitelére alkalmas, a munka során kevesebb káros anyag kerül felhasználásra.

Szükséges beszereznünk egy ExactCut TAC automata fűrészgép az acél alapanyagok darabolásához. Ez a gép ugyan nem nagy értékű, de az alapanyag feldolgozását óriási mértékben fel tudta gyorsítani. Egységnyi idő alatt több acél szerkezeti anyag tud a gyártó területre jutni a megfelelő méretben, így felgyorsult a kimeneti oldal is. Napelemes rendszer beszerzése pedig úgy látjuk elkerülhetetlen, látva a világpiac változását. Egyrészt az áram ára a világpiacon nagyon magas és egyre magasabb, amelyet már Magyarországon is érzékelni lehet. Továbbá a napelem modulok ára is rohamos növekedésnek indult, csak az elmúlt egy évben 20 %-kall nőtt és ez a tendencia várható a jövőben is. Emiatt úgy gondoljuk, hogy ez a megfelelő időpont egy akkora napelemes rendszer telepítésére, amely az új lakókocsi alvázak gyártását ki tudja szolgálni. A napelemes rendszer mérete úgy lett tervezve, hogy a lakókocsi alvázak gyártásához szükséges többlet-energiát lefedje.

Mivel az lakókocsi eladások terén az amerikai piac a legnagyobb a nyugat-európai mellett, így a 14 éve az USA-ban működő leányvállaltunkat is szükséges fejleszteni. Ennek érdekében a Magyarországon legyártott termékek összeszerelésére és a félkész termékek helyszíni megmunkálására szükséges technológia-fejlesztés. Ezzel csőlézer, fiberlézer, élhajlító kerül beszerzésre. A nyugat-európai piacot a kecskeméti központunkból tudnánk kiszolgálni, így a két legnagyobb piacot lefedve rövid távon nagy eredményekre számítunk

VÁRHATÓ HATÁS:

A fejlesztés hatására a lakókocsi piaci betörésünk fel tud gyorsulni, az erre a célra gyártott, saját fejlesztésű alváz konstrukciók külön üzemrészben, prémium mennyiségben tudnak készülni, ezzel a megkezdődött beszállítói kapcsolatok és hosszútávú együttműködések tudnak megvalósulni. Következményeképpen már 2021-ben el tud kezdeni működni a külön üzemrész, amely célzottan lakókocsi alvázak gyártását fogja végezni és már 2021-ben realizálni tudunk árbevételt az új üzletágból. Ennek következményeképp folyamatosan növekedni tud a részleg és a cég foglalkoztatti létszáma, ennek gyorsuló üteme természetesen függ a várható vírushelyzet következő hullámainak kifutásától és ezáltal a piac felvevő képességétől.

Pályázatunk összhangban van hazánk gazdaságpolitikai célkitűzéseivel, melynek célja a hazai vállalatunk külpiaci szerepvállalásának folyamatos növelése. A pályázatunk hosszú távon várt hatása, hogy hozzájárul a hazai vállalat külföldön realizált profitjából hazautalt jövedelem – ezáltal a cégérték, és a nemzeti jövedelem – növekedéséhez. A támogatott fejlesztés következménye, hogy mind a kecskeméti, mind az amerikai üzemek tekintetében új igények jelennek meg, új piacon, új vevők igényeit, megrendeléseit kell teljesítenünk, ezáltal nő a Kecskeméten gyártott alvázak és alkatrészek, valamint az Amerikában összeállított kész konstrukciók iránti kereslet és a cégcsoportból kikerülő darabszám és árbevétel. Jelen fejlesztés és a kapott támogatás nagyon sokat segít a céljaink eléréséhez.

 

 

Forrás Ft %
 I. saját forrás 398 528 865 Ft 50%
II. a támogatási konstrukció keretében igényelt támogatás 398 528 863 Ft 50%
Elszámolható összköltség 797 057 728 Ft 100%

• Projekt megvalósítási idejének kezdete és vége: 2021.01.12 – Folyamatban, a napelem még nincs aktiválásának hiányában

HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. kezelésében lévő Külpiaci Növekedési Támogatás


2021. március 9. kedd – Projektindítás

Az Autóflex-Knott Kft. Nemzeti Exportvédelmi Program Külpiaci Növekedési Támogatás kedvezményezettje lett. A nagyszerű hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

HEPA NTP 2020-000011

(2021.01.12) és (2023.12.06) között a projekt teljes költségvetése 797 057 728 -Ft, melyből 398 528 865 -Ft saját forrás és 398 528 863 -Ft támogatás.

A támogatás intenzitása 50 %.

Fotó forrása: https://hiros.hu/hirek/677-millios-tamogatas-az-autoflex-knott-kft-nek

 

A támogatásból megvalósítandó fejlesztések tervezett ütemezése:

-Élhajlító

Tervezett: 2021. első félévében

Tényleges: 2022.01.02

Modern élhajlító berendezés lehetővé teszi a hajszálpontos munkát a legbonyolultabb halítások során is, amely hozzájárul termékeink magas minőségéhez.

-KTL

Tervezett: 2022. januárjáig

Tényleges: 2022.02.01

A járműiparban is elfogadott technológia a kataforetikus mártó lakkozás (továbbiakban: KTL). Az automata KTL festősoron festett alkatrészek kiváló korrózióálló tulajdonságuk mellett egyenletes, a legkisebb réseket, sarkokat, üregeket is lefedő réteget kapunk. Ennek segítségével jelentősen tudjuk javítani a termelés hatékonyságát.

-Körfűrész

Tervezett: 2022. januárjáig

Tényleges: 2021.12.01

-Napelem

Tervezett: 2022. I. félév vége

Tényleges: Folyamatban a napelem még nincs aktiválásának hiányában.

Napelem segítségével jelentős, környezetbarát energiát leszünk képesek előállítani, amivel hozzájárulunk környezetünk védelméhez és csökkenteni tudjuk a vállalat energiafüggőségét.

 


A projektben elvégzett tevékenységek és azok megvalósulásának dátumai:

Projekt megvalósítási idejének kezdete és vége: 2021.01.12 – Folyamatban a napelem még nincs aktiválásának hiányában.

-Élhajlító 2022.01.02

-KTL 2022.02.01

-Körfűrész 2021.12.01

-Napelem, az engedélyeztetési eljárás folyamatban van.


 

Fotódokumentáció

Íme néhány kép az elkészült beruházásokról, amelyeket folyamatosan frissítünk.