Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Nemzeti Exportvédelmi Program Külpiaci Növekedési Támogatás

Nemzeti Exportvédelmi Program
Külpiaci Növekedési Támogatás

• a Támogató neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.

• a pályázati felhívás megnevezése: Külpiaci Növekedési Támogatás

• a projekt címe: Technológiai-fejlesztés az AUTÓFLEX-KNOTT Kft.-nél

• a szerződött támogatás összege: 398 528 863 Ft

• a projekt tartalmának rövid, tényszerű bemutatása:

AUTÓFLEX-KNOTT:

Jelenleg az Autoflex csoport több mint 500 000 tengelyt és ezer különböző típusú pótkocsi alkatrészt gyárt a világpiacon. A cégcsoport teljes forgalma meghaladja a 150 millió eurót és jelenleg a világ minden részén jelen van: Dél-Amerika, Kína, Japán, Korea, Ausztrália, Új-Zéland, Európa minden országában, valamint az USA-ban, miközben 27 leányvállalatot tart fenn. Nagyjából valamennyi leányvállalatunk speciális alkatrészek gyártására és tervezésére szakosodott, így alakította ki vállalatcsoportunk sikeres üzletét és ellátási láncát.

Az AUTÓFLEX csoport célja, hogy a világon minden 3. utánfutó Autóflex által gyártott termékkel készüljön. Jelenleg ez igaz minden 3. Európában gyártott utánfutóra. A cég magas színvonalú tevékenységének elismeréseként 2009-ben és 2011-ben is elnyerte a Business Superbrands kitüntetést. 2018-ban a Bács-Kiskun Megye Gazdaságfejlesztéséért díjat nyerte el a cég.

PROJEKT:

A projektben az Autóflex-Knott Kft egy technológiai fejlesztést hajt végre kecskeméti gyárában, valamint ezzel párhuzamosan az amerikai leányvállalatánál, az Autóflex-Knott Inc foxlake-i telephelyén is. A beruházás keretében nagyobb teljesítményű és nagyobb munkadarabok megmunkálására alkalmas gépeket vásárol a két cég annak érdekében, hogy új piacon tudjon megjelenni.

A cég folyamatosan figyelve a lehetőségeket arra a következtetésre jutott, hogy mivel a lakókocsi alváz gyártásának piacán egy igazán nagy szereplő van és az Autóflex-Knott cégcsoport minimális technológiai fejlesztéssel el tud jutni arra a szintre, hogy jó minőségű lakókocsi alvázakat gyártson

Magyarország: Autóflex-Knott Kft alváz gyártás: Mivel a lakókocsi alvázak nagyobb méretűek, ezért nagyobb gépek is szükségesek a megmunkáláshoz. Ennek okán tervezzük egy 4,3 méteres 2500 kN erősségű élhajlító beszerzését, amivel nagyobb szilárdságú anyagokat jobb minőségben meg tudunk hajlítani, ami elengedhetetlen a jó minőségű alváz gyártáshoz. Ehhez kapcsolódóan egy új KTL festőberendezés beszerzése is szükséges, mellyel a nagyobb méretű munkadarabok felületkezelését tudnánk megoldani.

Évek óta problémát jelent, hogy a cégcsoport folyamatos növekedését és jelenlegi nagyságát a meglévő vállalatirányítási rendszer már nem tudja kiszolgálni, de tudjuk azt is, hogy ez a nagy gyártók belépésénél is egy alapkritérium. Ezt kiegészítjük egy üzleti intelligencia rendszerrel, amellyel a jelenlegi adatbázisaink könnyebben kezelhetővé válnának.

USA: Autoflex-Knott Inc. összeszerelés: csőlézer, fiberlézer, élhajlító kerül beszerzésre, valamint a magyarországi gyárral kompatibilis vállalatirányítási rendszer.

A cég termékei között jelenleg utánfutók alkatrészei szerepelnek (alvázak, fékek, ráfutófékek, kapcsolófejek). Ezt a termékkört szeretné bővíteni lakókocsi alvázakkal, amely egy hatalmas piaci belépési lehetőségnek ígérkezik, ugyanis egyre inkább elterjedté vált a lakókocsis utazás a világon. Ezt a tendenciát csak erősíteni fogja a 2020-as éven kialakult pandémiás helyzet, amelyben az emberek nem vagy csak korlátozottan érintkezhettek egymással. Véleményünk szerint a később is megmarad – a világ országaiban hozott korlátozó intézkedések miatt – az emberekben egy bizonyos fokú távolságtartás. Emellett az elmúlt évekre nagyon jellemző volt, hogy a családok inkább lakókocsival mennek nyaralni, mivel így több személyes tárgyat tudnak magukkal vinni, az út során több helyszínt is meg tudnak látogatni, valamint az egyre dráguló szálláshely árak mellett a lakókocsis utazás hosszú távon megtérülő.

Új termékünk 2020-as évtől a lakókocsi alvázak és hozzá kapcsolódó alkatrészek. Itt már nagyobb teherbírás, fesztáv, erősebb alvázszerkezet szükséges, így a meglévő géppark nem alkalmas ennek a hatékony gyártására. Fő célpiacunk ennek kapcsán az USA, ahol a legtöbb lakókocsit adják el, így a Foxlake-ben működő összeszerelő üzemünk fejlesztési is elkerülhetetlenné vált. A beruházásunk két részből áll, egyrészt a kecskeméti székhelyen az alkatrészek, az USA-ban az összeszerelési tevékenység erősítése kapcsán szükséges fejlesztés.

VÁRHATÓ HATÁS:

A fejlesztés hatására a lakókocsi piaci betörésünk fel tud gyorsulni, az erre a célra gyártott, saját fejlesztésű alváz konstrukciók külön üzemrészben, prémium mennyiségben tudnak készülni, ezzel a megkezdődött beszállítói kapcsolatok és hosszútávú együttműködések tudnak megvalósulni. Következményeképpen már 2021-ben el tud kezdeni működni a külön üzemrész, amely célzottan lakókocsi alvázak gyártását fogja végezni és már 2021-ben realizálni tudunk árbevételt az új üzletágból. Ennek következményeképp folyamatosan növekedni tud a részleg és a cég foglalkoztatti létszáma, ennek gyorsuló üteme természetesen függ a várható vírushelyzet következő hullámainak kifutásától és ezáltal a piac felvevő képességétől.

Pályázatunk összhangban van hazánk gazdaságpolitikai célkitűzéseivel, melynek célja a hazai vállalatunk külpiaci szerepvállalásának folyamatos növelése. A pályázatunk hosszú távon várt hatása, hogy hozzájárul a hazai vállalat külföldön realizált profitjából hazautalt jövedelem – ezáltal a cégérték, és a nemzeti jövedelem – növekedéséhez. A támogatott fejlesztés következménye, hogy mind a kecskeméti, mind az amerikai üzemek tekintetében új igények jelennek meg, új piacon, új vevők igényeit, megrendeléseit kell teljesítenünk, ezáltal nő a Kecskeméten gyártott alvázak és alkatrészek, valamint az Amerikában összeállított kész konstrukciók iránti kereslet és a cégcsoportból kikerülő darabszám és árbevétel. Jelen fejlesztés és a kapott támogatás nagyon sokat segít a céljaink eléréséhez.

 

 

Forrás Ft %
 I. saját forrás 398 528 865 Ft 50%
II. a támogatási konstrukció keretében igényelt támogatás 398 528 863 Ft 50%
Elszámolható összköltség 797 057 728 Ft 100%

• Projekt vége: 2022.12.31.

HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. kezelésében lévő Külpiaci Növekedési Támogatás


2021. március 9. kedd – Projektindítás

Az Autóflex-Knott Kft. Nemzeti Exportvédelmi Program Külpiaci Növekedési Támogatás kedvezményezettje lett. A nagyszerű hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

HEPA NTP 2020-000011

(2021.01.01) és (2023.12.31) között a projekt teljes költségvetése 797 057 728 -Ft, melyből 398 528 863 -Ft saját forrás és 398 528 863 -Ft támogatás.

A támogatás intenzitása 50 %.

Fotó forrása: https://hiros.hu/hirek/677-millios-tamogatas-az-autoflex-knott-kft-nek

 

A támogatásból megvalósítandó fejlesztések tervezett ütemezése:

-Élhajlító 2021. első félévében

Modern élhajlító berendezés lehetővé teszi a hajszálpontos munkát a legbonyolultabb halítások során is, amely hozzájárul termékeink magas minőségéhez.

-KTL 2022. januárjáig

A járműiparban is elfogadott technológia a kataforetikus mártó lakkozás (továbbiakban: KTL). Az automata KTL festősoron festett alkatrészek kiváló korrózióálló tulajdonságuk mellett egyenletes, a legkisebb réseket, sarkokat, üregeket is lefedő réteget kapunk. Ennek segítségével jelentősen tudjuk javítani a termelés hatékonyságát.

-Körfűrész 2022. januárjáig

 

-Napelem 2022. I. félév vége

Napelem segítségével jelentős, környezetbarát energiát leszünk képesek előállítani, amivel hozzájárulunk környezetünk védelméhez és csökkenteni tudjuk a vállalat energiafüggőségét.


 

Fotódokumentáció

Íme néhány kép az elkészült beruházásokról, amelyeket folyamatosan frissítünk.