Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Az utánfutók lelke: a tengely

Az utánfutó tavaszi felkészítésénél gondolnunk kell az utánfutó tengelyre is. Elég csak az utánfutók, pótkocsik alapvető funkciójára, azaz a szállításra gondolnunk, hogy tudjuk, járművünk lelke – amely a súlyokat magán viseli – a tengely. Ez a központi alkatrész van a legnagyobb terhelésnek kitéve, márpedig amit használnak, az kopik, sérül és időnként el is romlik, ha rendellenes hatás éri őket. Szerencsére az Autóflex-Knott-nál minden apró kiegészítő alkatrész, de akár komplett tengelyek is rendelkezésre állnak, hogy Önnek ne kelljen lemondania a szállítmányozási elképzeléseiről.

Jótanácsok utánfutó tengely javításához

Az utánfutóknál a kisebb ellenőrzéseket, karbantartásokat (ezekről korábban írtunk itt és itt) elvégzőket is érik kellemetlenségek ha kátyúba mennek, helyben fordulnak nagy terheléssel, netán balesetet szenvednek. Itt már mechanikai sérülések is vannak. Sajnos ezeket klasszikus módon nem lehet javítani. Itt csak az alkatrészek cseréje segít. (Ezeket tilos házilag egyengetni, hegeszteni!!!) A dolog elég költséges, de megéri a saját és a másik közlekedő biztonsága érdekében. Különösen fontosak a tengelyek állapota.

Az utánfutó tengelyekről röviden

Felhasználástól függően többfajta terhelést kell felvenniük, ezért többféle felfüggesztéssel készülhetnek: laprugós, torziós tengely, spirálrugós, légrugós. Az Autoflex-Knott-nál bármilyen, a lágy rugóstól a különböző keménységű standard és egyedi felfüggesztéssel rendelkező tengelyig el tudunk készíteni.

Hogyan vigyázzunk az utánfutó tengelyére?

Utánfutónk tengelye – a szerkezet legterheltebb elemeként – számtalan kihívásnak van kitéve, és még azokat a gondos tulajdonosokat is érhetik meglepetések, akik egyébként tartják magukat a rendszeres (évszakonkénti, időszakonkénti) szervizeléshez. Amit ugyanis aktívan használunk az kopik, sérül és esetenként elromlik. De előhozhatják a hibákat rajtunk kívül álló kellemetlenségek is, mint például egy kátyús út, hirtelen hőmérsékletváltozás vagy egy baleset.

Mit tegyünk, ha megsérült az utánfutó tengely?

Amennyiben konkrét mechanikai sérülés, hiba keletkezik a tengelyen, akkor azt házilag egyengetni, hegeszteni nem csak veszélyes, hanem tilos is. Az egyetlen megoldás tehát a meghibásodott alkatrészek cseréje. Bár ez nem egy filléres beavatkozás, mégis elkerülhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük a saját és a többi közlekedő közúti biztonságát.

Utánfutó tengely javítás csak új alkatrészekkel

Mi, az Autóflex-Knott-nál, azt szoktuk mondani, hogy a tengely egyik oldalának komplett javítása az új tengely árának nagyjából 60%-át teszi ki. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a javítások során semmilyen használt vagy hozott alkatrészt nem építünk be. Csak és kizárólag gyári, új alkatrészekkel végezzük a javítást.

Ami nagyon fontos! Javítás esetén a tengelyt ki kell szerelni és kompletten minden alkatrészt el kell hozni hoznánk. Tehát nem kell (nem is szabad) a fékdobot, kerékagyat leszerelni, mert a méréshez és a hiba megállapításához szükség van rá.

Ha Önnek bármilyen Autóflex-Knott utánfutó alkatrészre van szüksége, akkor megvásárolhatja webáruházunkban vagy megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán!