Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Közeleg a tavasz, elő az utánfutókkal!

A téli időszak talán kevésbé kedvez a rendszeres utánfutó-használatnak. Amint azonban megszűnik a havas, jeges, csúszós út, egyre többen alkalmazzák újra a teherszállításnak ezt a praktikus és takarékos módját. Mielőtt a tavasz mámoros illatától bódulva útnak indulnánk, érdemes – a téli szervizeléshez hasonlóan – ismét átvizsgálni az utánfutónkat, különösen akkor, ha a téli időszak alatt egyáltalán nem használtuk. Amennyiben elmaradt az utánfutó téli karbantartása, érdemes elvégeznie a Készítse fel utánfutóját a téli használatra! című cikkünkben leírt lépéseket.

Utánfutók tavaszi felkészítése
Tavasszal is fontos átvizsgálni az utánfutót. Mutatjuk a lépéseket.

Íme a legalapvetőbb dolgok, amelyek ellenőrzését az Autóflex-KNOTT szakembereiként a biztonságos közlekedés érdekében a tavaszi felkészítésnél is figyelmébe ajánlunk:

Utánfutók ép keréken

A legfontosabb, amit egyszerű szemrevételezéssel is le lehet ellenőrizni, az maga a gumiabroncsok állapota. A levegőnyomás kontrolljához már egy egyszerű mérőműszer is elég, de a kerekek külső meghibásodásának felismerése sem igényel különösebb szaktudást. Elég egy jó szem, ami kiszúrja – na nem szó szerint – a gumi sérülését.

Fékes utánfutóknál erre is pillantson rá

Speciálisan kényes hely például a gumi harmonika (a kapcsolófej mögött), illetve a fékkötelek burkolata, amelyek átvizsgálására mindenképpen szenteljünk időt. Ezzel el is érkeztünk az utánfutó fékbeállítások ellenőrzéséhez, amelyet tavasszal is érdemes elvégezni a biztonságos közlekedés érdekében.

Fékbeállítás az évszaktól függetlenül

A jó fékbeállításra minden évszakban figyelnünk kell, hiszen fontos, hogy az utánfutónk ne „tolja túl” az autónkat és időben megtudjunk állni. A fékbeállítás főbb mozzanatait már a 8 pontos checklista az utátnfutó fékbeállításához című cikkünkben lépésről-lépésre végigvettük, amely alapján Ön is könnyedén elvégezheti a fék ellenőrzését és beállítását.

Most csak arra hívnánk fel a figyelmet, hogy a fékállítást az utánfutó felemelése és a fizikai kapcsolatok meglazítását követően mindig a fékalaplap hátsó oldalán található fékállító csavarral kezdjük! (Kivéve az automatikus utánállítás esetén. Erre a tengelyre felragasztott nagy sárga matrica figyelmeztet ANS felirattal, illetve a porvédő kupakon levő „KNOTT auto adjust” felirat is jelzi.). Aztán haladjunk végig a 8 ponton. checklista további lépésein!

Az utánfutóknak is van lelkük!

Nagyon sokan fordulnak hozzánk a következő mondattal: Egész télen ott állt a futó! – rosszabb esetben már évek óta – most meg azonnal kellene. Sajnos egy új tengellyel vagy egy nagyobb tengely-javítással mi sem tudunk azonnal előrukkolni. Fontos a tervezhetőség és az, hogy észben tartsuk, az utánfutó csak akkor segítség, ha mi is időben megadjuk neki azt, ami jár: a rendszeres és körültekintő karbantartást. Cserébe az utánfutók a gondtalan utazás élményével hálálják meg a törődést.

Ha a tavaszi ellenőrzés során bármilyen Autóflex-KNOTT utánfutó alkatrészre van szüksége, akkor megvásárolhatja webáruházunkban, megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán!