Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Készítse fel utánfutóját a téli használatra!

Tévedés, hogy az utánfutót csak nyáron használjuk, hiszen a hidegebb évszakokban is legalább akkora segítség lehet. Nem kell tehát eltenni télre, mint a nagyi a befőttet, viszont, ahogy az autóknál, az utánfutóknál is kiemelkedően fontos az évszaknak megfelelő átvizsgálás és a karbantartás elvégzése. Az Autóflex-Knott Kft. hasznos tippjeivel Ön is könnyedén felkészítheti utánfutóját a téli szezonra.

Legyen szó munkáról, fuvarozásról vagy költözésről, kiemelten fontos az utánfutó téli felkészítése. A téli sport szerelmeseinek is fokozott figyelmet kell fordítaniuk a sífelszerelések, snowboardok, motorosszánok, hómobilok utánfutóinak felkészítésére, hogy megbirkózzon a havas tájak úttalan útjaival is.
Az Autóflex-Knott Kft. az egyedi és standard utánfutó alkatrészek hazai szakértőjeként az alábbi tényezők átvizsgálását ajánlja.

Gumiprofil mélység ellenőrzése

A gyári utánfutó-kerekek mintázata hasonlít az autóknál megszokott nyári gumi mintázathoz, de van, aki eleve télit használ. Ha nyári gumink van, akkor a nyári profilmélységnek (1,6 mm), ha téli, akkor a téli profilmélységnek kell meglennie (4 mm).

Féknélküli tengelyek állapotának meghatározása

Az Autóflex-Knott Kft. által gyártott féknélküli tengelyek és kerékagyak úgynevezett kompakt csapággyal (kétsoros ferde hatásvonalú golyóscsapágy) készülnek. Ezek zárt csapágyak, tehát gondozásmentesek, de időnként ezek is elhasználódnak, így rendszeresen ellenőrizni kell az állapotukat. Bármennyire furcsa, az élettartamuk akár 20.000 kilométertől 200.000 kilométerig terjedhet. Ez függ az üzemeltetés körülményeitől és – amit kevesen gondolnának, pedig teljesen logikus – a kerekek átmérőjétől.

Fékes utánfutók átvizsgálása

Fékes utánfutók esetében egy kicsit más a helyzet. Maga a kerékagy rész (tehát a csapágyazás) megegyezik a féknélkülieknél leírtakkal. Van egy érdekes trükk, amit érdemes becsempészni a mindennapokba. Ahogyan az egy csepp figyelem, úgy az egy csepp olaj is csodákra képes. Azaz, ha a fékkötelek szabad végénél (ott ahol a bowden belsője bemegy a bowdenházba) néhány csepp orsóolajat becsepegtetünk, az segíti a fékkötelet abban, hogy a külső és belső része akadálymentesen csússzon egymáson. Érdemes közben a bowdenház állapotát is megvizsgálni. A szakadozott, repedezett ház a szennyeződések és a víz bejutását is segítik, ami fagyos időben nem túl szerencsés. A hibás kötelet ne javítsuk, ne tekerjük be szigetelőszalaggal. Hatásosan csak a csere segíthet. Ugyancsak cserélni kell a fékkötelet, ha „kiszálkásodott” vagy megtört!

Vonófej

A tél előtti karbantartás arra is jó, hogy a vonófejet (ráfutófék-mechanizmust) is ismét lezsírozzuk. Nem győzzük hangsúlyozni, ez nyáron is fontos. Ha sokat használjuk akkor azért, ha keveset vesszük igénybe, akkor azért.

Kapcsolófej

A komplett vonófej (amelyet a szakma inkább ráfutófék-mechanizmusnak hív) szerves része a kapcsolófej, mégis önálló alkatrészként kell kiemelni. Ennek karbantartása, ellenőrzése is fontos, különösen a tél előtt. A menetirányra keresztben álló csapokat finoman olajozzuk meg orsóolajjal. (De bármilyen más olaj is jó, amit egyébként az autónkhoz is használunk. Pl.: motor- vagy hajtóműolaj, kivéve a fékolaj, ezt nem szabad használni.) A vonógömbre csatlakozó nyelv felületét mindig zsírozzuk be! Arra azonban figyeljünk, hogy ne szennyeződjön. A porral (sárral) kevert zsír többet árt, mint használ. (Vigyázat, a stabilizátoros kapcsolófejek nyelvét nem szabad zsírozni!)

Fékbeállítás ellenőrzése

A jó fék (és ennek velejárója a jó fékbeállítás) nyáron is fontos, de télen különösen hasznos, hogy az utánfutónk ne tolja „túl” az autónkat. Mindenképpen ellenőrizzük.

+1 TIPP

Vásároljon könnyű, de hatékony fekete műanyag kerék éket, amellyel biztonságosan rögzítheti utánfutóját, amikor nem használja azt. A kerék ékhez választhat praktikus kerék ék tartót, amelyet az utánfutó oldalfalához rögzíthet, ahova könnyen bepattinthatja a kerék éket, amikor nem használja.

Ha bármilyen Autóflex-KNOTT utánfutó alkatrészre van szüksége, akkor megvásárolhatja webáruházunkban vagy megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán!