Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Utánfutóknál a másodlagos biztosítás is kötelező elem

A gépjármű és a vontatmány közötti elsődleges– illetve másodlagos kapcsolódási pontról már részleteiben is beszéltünk. Következzék tehát az édeshármas utolsó tagja, aminek a fő feladata az, hogy ezt az összetartozást még erősebbé tegye. Az Autóflex-Knott kínálatából természetesen ezek az alkatrészek sem hiányozhatnak, ahogy minden alkatrészt megtalál, ami az utánfutóval való biztonságos közlekedéshez szükséges!

Másodlagos biztosítás az utánfutóknál

Ez a harmadik kapcsolat – ahogy az már lenni szokott – talán kevésbé ismert, de nagyon fontos. Ráadásul a működése sem feltétlenül egyértelmű, esetleg nehezebb hozzá leírást találni. Azt már talán Ön is hallotta, hogy másodlagos biztosítással kell ellátni a járművek közötti kapcsolatot. Ez azonban egyáltalán nem mindegy, hogy micsoda!

Drótkötelek és láncok széles választéka az Autóflexnél

Ha tehát másodlagos biztosításhoz keresünk alkatrészeket, először is tudnunk kell, hogy a birtokunkban lévő utánfutóhoz milyen való. A fék nélküli futóknál viszonylag egyértelmű a helyzet, itt ugyanis a drótkötél vagy a lánc jöhet szóba. Ezeknek a feladata, hogy az esetleges kapcsolófej-leakadás esetén a pótkocsi ne éljen önálló életet.

Hogyan alkalmazzuk a lánc-függesztéket biztonságosan?

  • Érdemes minden használat előtt átvizsgálni az állapotát.
  • Figyeljünk, hogy a lánc ne legyen megcsavarodva!
  • Ha valamilyen hibát észlelünk, forduljunk szakemberhez!
  • Csakis a megengedett terhelésnek tegyük ki a láncot, illetve a drótkötelet!
  • Ügyeljünk ezeknek a megfelelő tárolására, ápolására!
  • Meghibásodást jelent: kopás, sérülés, nyúlás, eldeformálódás. Azonnal cseréljük!

Az EU szabvány szerint már kötelező a szakadó-fékkötél használata

Ma már kevés klasszikus, régi olajfékes utánfutó van, amelyeket még „megtűrnek”, de az új EU rendeletek szerint ilyeneket már nem lehet újonnan forgalomba helyezni. A mai korszerű járműveknél már megkövetelik a szakadó-fékkötél használatát. Ennek lényege, hogy az egyik vége a vontató járműhöz a másik vége pedig a vontatmány rögzítőfékjéhez (kézifékhez) csatlakozik. Ha esetleg leakad a kapcsolófej, akkor ez a kötél berántja a kéziféket, és utána elszakad, így a vontatmánynak meg kell állni, függetlenül az autótól. Ezt az alkatrészt tehát tilos kiváltani egyéb kötéllel vagy lánccal!

Az utánfutók, lakókocsik biztonságos és hatékony működéséhez szükséges minőségi alkatrészeket keresse az Autóflex-Knott webshopjának kínálatában, vagy megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen, illetve a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán!