Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Felvillanyozó kapcsolat autó és utánfutó között

A gépjármű és a vontatmány közötti elsődleges kapcsolódási pontról, a vonógömb és kapcsolófej kapcsolatáról már részleteiben is beszéltünk és talán a második összeköttetési kapocs is egyértelmű, de azért erről is ejtsünk pár szót. A két járművet ugyanis villamossági okokból is szakszerűen kell összekapcsolni, hiszen ez elengedhetetlen mind a biztonságos közlekedéshez, mind pedig a többi eszköz zökkenőmentes áramellátása miatt.

Utánfutó és jármű elektronikus kapcsolata

Miért fontos a megfelelő elektronikus vezérlés?

A mai modern autókban már rengeteg elektronikus egység van. Ezek megfelelő működtetése és védelme, valamint a vontatmány irányjelző-visszajelző funkcióinak biztosítása érdekében csak az erre a célra készített elektronikus egységekkel csatlakoztathatók szakszerűen az utánfutók, lakókocsik, ló-, csónak- vagy kerékpárszállítók az autó elektromos hálózatához. Fontos továbbá, hogy elkerüljük a kifejezetten a gépkocsi lámpák áramellátására méretezett vékony keresztmetszetű vezetékek túlterhelését is – és ezáltal a túlmelegedést.

Milyen elektronikus eszközök kellenek az utánfutókhoz?

Ma már (jellemzően) kétféle dugaljzat/dugvilla kapcsolat létezik; a 7 és 13 pólusú. A jogszabályok is meghatározzák, hogy az utánfutókon (például mérettől függően) milyen jellegű áramellátásra van szükség. Az autónkat érdemes 13 pólusú csatlakozóval felszereltetni. Ehhez ugyanis – ha szükséges – egy átalakító segítségével 7 és 13 pólusú csatlakozóval ellátott utánfutót is tudunk kapcsolni. Sőt arra is van lehetőség, hogy ha az autónkon 7 pólusú csatlakozó van, akkor is vontathatunk 13 pólusú dugvillával szerelt futót. Ilyenkor viszont figyelni kell, hogy a vegyes kapcsolat (7/13 vagy 13/7) esetén csak a legfontosabb berendezések működnek (helyzetjelző, irányjelző világítás).

Az üzemeltetés során bekövetkező esetleges túlterheléstől és zárlattól tehát védeni kell az autónkat, hiszen ezek komoly meghibásodást okozhatnak.

A jó csatlakozó főbb tulajdonságai:

– masszív, zárt műanyag ház
– az időjárással és a korrózióval szembeni ellenállás
– stabil villamos érintkezés
-integrált a kábelkivezetés
– az eltérő szabványokon alapuló 7 és 13 pólusú csatlakozások összekötését lehetővé tevő adapterek is.

Az utánfutók, lakókocsik biztonságos és hatékony működéséhez szükséges minőségi alkatrészeket, többek között az elektromos tartozékokat keresse az Autóflex-Knott webshopjának kínálatában, vagy megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán!