Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

5 tipp, hogy télen se csússzon az utánfutó

A hidegebb évszakok nagyobb kihívást jelentenek mindenkinek, aki útnak indul, nem kivétel ez alól az utánfutós, pótkocsis járművezető sem, sőt! Fontos azonban szem előtt tartani, hogy noha vannak rajtunk kívül álló, kivédhetetlen körülmények (időjárás, napszak, forgalom stb.), azért mi is sokat tehetünk a közlekedésünk biztonsága érdekében. Lássuk a legfontosabb teendőket!

Tudja, mennyivel mehet utánfutóval?

Az útviszonyoknak megfelelően kiválasztott vezetési sebességnek nagy jelentősége van abban, hogy minél kisebb eséllyel csússzunk meg a közúti közlekedés során. Na, de mennyi az annyi? Mindegy, hogy milyen utánfutóval indul útnak, az Önre vonatkozó sebességkorlátok ugyanazok, mint a kamionok esetében. Autópályán tehát 80 km/h, autóúton és lakott területen kívül 70 km/h, míg lakott területen belül 50 km/h. Ezt természetesen havas, esős, jeges út esetében érdemes csökkenteni, hiszen kisebb sebesség esetén könnyebb megtartani a tapadást, és egy esetleges megcsúszás esetén is nagyobb eséllyel tud korrigálni.

Ne terhelje túl az utánfutóját!

Alapjáraton szigorú szabályok vonatkoznak utánfutók és pótkocsik esetében a terhelhetőségre. A megengedett legnagyobb össztömeg: az autó vagy a pótkocsi saját tömege és a maximális terhelés együtt. Ezt az adatot megtalálja a forgalmiban is, úgyhogy nem érdemes trükközni, mert ha elkapják egy mobil ellenőrzésen, akkor csúnya büntetés lehet a vége. A könnyű pótkocsik megengedett legnagyobb össztömege 750 kg alatt van, míg a nehéz pótkocsiké 750 kg felett. Nem érdemes azonban kimaxolni ezt a határt, hogyha a közlekedési viszonyok korlátozottak. Egy kisebb súlyú vontatmánnyal sokkal könnyebb lesz az időjárásnak és az útviszonyoknak megfelelően közlekedni.

Fontos a jó időzítés

A magyar telek ma már sokkal enyhébbek, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Kis szerencsével könnyen tudja olyan napra időzíteni a szállítást, amikor eleve enyhébb a hőmérséklet, de még akkor sem mindegy, hogy melyik napszakban közlekedik. Ha teheti, kerülje a kora reggeli, vagy esti közlekedést, ne a leghidegebb órákban induljon el! Napközben a főbb útvonalak már csúszás mentesítve vannak, így biztonságban végezheti a feladatait.

Válasszon forgalmasabb utakat a pótkocsival!

Közlekedjen a főbb útvonalakon, hiszen azokat gyakrabban karbantartják, csúszás mentesítik, illetve a nagyobb forgalom miatt hamarabb eltűnik róla a csapadék. Ráadásul, ha bármi probléma adódna, akkor nem kell órákat várnia a segítségre.

Így tárolja a vontatmányát!

A téli közlekedés nehézségeit segíthet kiküszöbölni, ha a használaton kívüli utánfutót és pótkocsit megfelelően tárolja, megőrizve ezzel a vontatmány fizikai állapotát. Higgye el, egy jól karbantartott pótkocsi meghálálja a törődést és nehezített terepen is a segítségére lesz!

Készítse fel utánfutóját, pótkocsiját a télre az Autóflex-KNOTT alkatrészeivel és kiegészítőivel, amelyek közt minden szükséges elemet megtalál! Keresse fel honlapunkat és böngésszen kedvére a széles termékszortimentben!