Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Utánfutók minden alkalomra

Az ember életében sok olyan alkalom van, amikor érzi, hogy mennyire jól jönne egy kis plusz szállító erő. Lakásfelújításkor, építkezéskor, költözéskor, kertrendezéskor, sporteszközök vagy éppen nagyobb háziállatok szállításakor kapóra jön az utánfutós szállítás. Szerencsére ma már szinte mindenféle alkalomra találunk a tevékenységünknek megfelelő szállítóeszközt.

Egytengelyes utánfutók a ház körüli teendőkre

A ház körül mindig akad olyan teendő, amely során nagyobb tárgyakat kell megmozgatnunk, esetleg eltávolítanunk otthonról. Lakásfelújításkor és építkezéskor az alapanyagok és az eszközök, költözéskor a bútorok, kertrendezéskor nagyobb növények, kövek, kerti díszek, kutak nehezítik a logisztikát. Ilyenkor jön jól egy utánfutó, mellyel a nehezebb, nagyobb tárgyak vagy a kosszal járó alapanyagok könnyedén szállíthatóak lennének. Ezekhez a kisebb rendezkedésekhez leginkább az egytengelyes, úgynevezett könnyű pótkocsit ajánljuk, amely elérhető áron megvásárolható. Az egytengelyes, fék nélküli utánfutók olyan egyszerű, fék nélküli szerkezetek, amelyek rendszerint csak egy tengelyből és laprugókkal szerelt felfüggesztéssel ellátott fémplatóval rendelkeznek. Fék nélküli utánfutóval maximum 750 kilogrammig szállíthatunk. Általában gépjárművünk forgalmi engedélyében jegyzik, hogy az autó milyen tömegű fék nélküli, illetve fékezett utánfutókat húzhat.

Kerékpár-, motor-, és quadszállítók

Ma már léteznek kifejezetten motorok szállítására létrehozott motorkerékpárszállítók, amelyeknél az 1 vagy 2 motor rögzítése állósín íves kerékkengyellel vagy kerékbefogó állvánnyal történik. A motorszállító jellemzően másfél méter hosszúságú és közel 200 kg teherbírású. Tartozik hozzájuk egy feljárósín, amivel könnyedén felhelyezhetjük a motorokat a platóra.

Csónakok és hajók szállítása a vízig

A meleg nyarak egyre több embert csábítanak vízpart mellé, így jelentősen megnőtt azok száma is, akik saját kajakot, kenut, vagy esetleg csónakot vásárolnak. Amennyiben nem közvetlen vízparton lakunk, ezeket a vízi alkalmatosságokat bizony el kell juttatnunk valahogyan a hűs habokhoz. Egyszerűbb a képlet azoknak, akik csak egy kisebb kajakot, vagy kenut szeretnének vízre tenni, nekik elég lesz egy strapabíró tetőcsomagtartó. A nagyobb vízi járművek (csónakok, hajók) szállításához azonban már csónakszállító utánfutóra lesz szükségünk. Ez esetben a pótkocsikra, utánfutókra vonatkozó rakodási adatok előírják, hogy a vontatmány szélessége nem lehet több, mint 2,55 méter, a magassága pedig nem lehet több, mint 3 méter. Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy megérkezéskor a csónakszállító járművel figyelmesen parkoljunk, ne közvetlen a vízpartra, mert az utánfutónk akár tengelyig is besüllyedhet a puha, sáros talajban. A kiszabadítása nem csak komoly erőfeszítést jelent, de maga a nedves környezet és a víz sem tesz jót az egyes alkatrészeknek.

 

Állati kényelmes utánfutók

A gazdálkodók és az állattartók életében rendszeres program, hogy különböző, akár az ország teljesen más pontján vagy külföldön lévő versenyekre, vásárokra járjanak. De az állatorvoshoz is el kell jutni valahogyan. Fontos kiemelni, hogy az élőállat-szállítási tevékenységet engedélyhez köti az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény. Sőt, abban az esetben, ha az állatszállítás 8 óránál több időt vesz igénybe, akkor külön engedélyre is szükség van. Ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő állatszállítóval rendelkezzenek. Az állatok szállítására kialakított utánfutók főbb szempontjai a stabilitás, hiszen élő, mozgó állatot szállítanak, a teherbírás, elvégre akár több száz kilós állatokról is lehet szó, valamint a gyakorlatiasság, amellyel megkönnyítik az állatok fel- és leszállását, és a menet közbeni rögzítést. Egy megfelelően kiválasztott állatszállító utánfutóval garantált a biztonságos közlekedés!

Rendelkezzen bármilyen típusú utánfutóval, az AUTOFLEX-Knottnál minden szükséges alkatrészt és kiegészítőt megtalál! Keresse fel honlapunkat és böngésszen kedvére a széles termékkínálatunkban!