Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Kirándulás koronavírus idején: az autópálya matrica fizetés kérdései lakókocsi vagy lakóautó esetén

Előző blogbejegyzésünkben azt részleteztük, hogy a lakókocsival vagy lakóautóval való kirándulás esetén miket kell ellenőriznünk járművünkön.  A témát folytatva úgy gondoltuk, hogy hasznos lehet, ha az autópálya matrica árkategóriájáról is szót ejtünk. Hogyan tudjuk eldönteni, milyen matricát vegyünk utazás előtt? Mostani blogbejegyzésünkben erre keressük a választ.

Kirándulás koronavírus idején: az autópálya matrica fizetés kérdései lakókocsi vagy lakóautó esetén Autóflex

Milyen autópálya matricát vásároljunk lakókocsis vagy lakóautós kirándulás esetén?

A forgalmi engedélyben szereplő információk alapján könnyedélón eligazodhatunk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján szereplő információk között. A forgalmi engedélyben kell megkeresünk a jármű kategóriáját (J mező), a szállítható személyek számát (S.1 mező) és a jármű megengedett legnagyobb össztömegét (F.1 mező).

D1 kategória:

„A motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija.” A 3,5 tonnásnál kisebb tömegű lakókocsik, lakóautók D1 kategóriába tartoznak. (Egyéb feltételek: J mező: M1, S.1 mező: 7 vagy annál kevesebb.)

D2 kategória:

„Valamennyi olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. (Ha a gépjármű forgalmi engedélyében, a J (Járműkategória) mezőben N1 besorolás szerepel, akkor az adott jármű – a szállítható személyek számától függetlenül – D2 díjkategóriába tartozik.)” A 3,5 tonnásnál nagyobb lakókocsik, lakóautók a D2 kategóriába tartoznak, ha az előbbi feltételeknek is eleget tesznek.

B2 kategória:

„Autóbusz: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben a vezető ülését is beleértve 9-nél több állandó ülőhely található.”

U (utánfutó) kategória:

„A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya.” Ha 3,5 tonnásnál kisebb lakókocsit vontatunk, és járművünk D2 vagy B2 kategóriába tartozik, akkor kell megváltanunk külön az U kategóriájú matricát is a D2 vagy B2 mellé.

Bővebb tájékoztatásért olvassa el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. E-matricára vonatkozó aktuális díjtáblázatát.

Indulás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy lakókocsinkon, lakóautónkon minden tökéletesen működik! Ha bármilyen Autóflex-Knott utánfutó alkatrészre van szüksége, akkor megvásárolhatja webáruházunkban, megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy érdeklődjön belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán.