Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

7+1 tipp, hogy hogyan pakolja meg utánfutóját

Sajnos már több baleset is történt az utakon abból fakadóan, hogy az autó által húzott utánfutón nem volt megfelelő a súlyelosztás. Ez nagyon veszélyes lehet ránk nézve, illetve a forgalomban közlekedő többi gépjármű részére is. A szakemberek is több alkalommal kiemelték, hogy mennyire fontos az, hogy az utánfutón megfelelő legyen a súlyelosztás. Egy rosszul felpakolt utánfutó nagyon veszélyes lehet, akár balesetet is okozhat.

 

Mi történik, ha nem megfelelően pakoljuk meg az utánfutót?

Ha rosszul pakoljuk meg az utánfutót, nem jó a súlyelosztás, vagy túlpakoljuk, akkor sajnos hiába a megfelelő tempó, az ideális vezetési körülmények, a gyér forgalom, ennek ellenére is megtörténik a baj. Ugyanis a szállítmányunk egy idő után először csak finoman, majd egyre erősebben kileng, belengeti az utánfutót, és az egyensúlyvesztésből hatalmas baleset lehet. A szalagkorláthoz vagy az árokba is csaphatja az autót egy belengett utánfutó. Mi okozza az utánfutók beingázását? Az okozza, ha az utánfutó súlypontja hátrébb van, mint a tengely.

7+1 tipp, mire ügyeljen az utánfutó megpakolásakor

  1. Az utánfutó össztömege nem haladhatja meg a vontatóautó saját tömegét. A teljes szerelvény össztömege nem haladhatja meg a 3,5 tonnát. Ne pakoljuk túl az utánfutót, illetve ne akasszunk utánfutót színültig pakolt kocsira se!
  2. Tartsuk be a sebességkorlátozást, mely országúton 70 km/h, autópályán 80 km/h!
  3. Üresen csatlakoztassuk az autóhoz az utánfutót, bár a 750 kilónál nehezebb típusokból néhányat megpakolva is fel lehet tenni. Mégpedig úgy, ha a horoggal precízen alátolatunk.
  4. Kanyaroknál ügyelni kell a nagyobb ívekre, sávváltásoknál hosszabb helyekkel kell kalkulálni, mindig korábban kell fékezni. Egy fél tonnával megpakolt, fék nélküli utánfutó tolja maga előtt a kocsit.
  5. A borulásra hajlamos és a magas tárgyakat mindenképpen hátulra, a raktér sarkaiba állítsuk, úgy, hogy a két oldal között egyenletes legyen a terhelés.
  6. Nagyobb súlyt az utánfutó kereke fölé helyezzünk, ne a platóajtó felőli végéhez!
  7. A szállítandó dolgokat egyenletesen elosztva és kitámasztva rakjuk fel! Racsnis hevederrel rögzítsük őket!

+1 Egy plusz tippünk van arra az esetre, ha gondatlanok voltunk, – ne legyen ilyen! – és túlpakoltuk az utánfutót. Ha az utánfutó beleng, akkor a gyors visszakapcsolás és a padlógáz a gyógyír, hiszen ki kell húzni a kígyózásból a futót. Finom kormánymozdulatokkal vezessünk, mintha csúszós úton lennénk.

Ha bővebben is kíváncsi arra, hogy milyen szabályokat érdemes betartani az utánfutó használatakor, akkor olvassa el erről szóló blogbejegyzésünket, melyben rengeteg hasznos információt talál!

Ha Önnek bármilyen Autóflex-Knott utánfutó alkatrészre van szüksége, akkor megvásárolhatja webáruházunkban vagy megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán!