Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

5+1 tipp, mit ellenőrizzen utánfutóján a tél beköszönte előtt

Az utánfutó szezonja az enyhébb őszi-téli időjárás miatt, mára jócskán kitolódott, említettük meg előző blogbejegyzésünkben. Éppen ezért gyakrabban használjuk ezekben az évszakokban is. Természetesen ettől függetlenül még beköszönthet a hideg, nyirkos, fagyos időjárás, melyre jobb időben felkészülni!

Télen sem áll meg az élet mindig szükség van utánfutóra

Télen sem áll meg az élet, mindig szükség van utánfutóra!

Az őszi-téli hónapokban sem állnak le a felújítási munkálatok, amihez elengedhetetlen az utánfutó, legyen szó a sitt elhordásáról vagy az alapanyagok szállításáról. Költözés esetén pedig szintén jól jön, ha nem akarunk több tíz ezer forintot fizetni a fuvarozó cégeknek a bútorok és használati tárgyak szállításáért.

A téli sportok szerelmesei pedig hálát adhatnak, ha rendelkeznek utánfutóval, így sokkal egyszerűbb a sílécet, snowboardot, hómobilt vagy motorosszánt szállítani. De nem mindegy milyen állapotban van utánfutónk!

Íme 5+1 tippünk, mely segít rendbe szedni utánfutóját a téli időszak előtt!

1.      A gumiabroncs ellenőrzése

Természetesen az egyik legfontosabb dolog a biztonságos vezetés szempontjából, hogy autónk és utánfutónk milyen abroncsokkal van felszerelve. Nagyon veszélyes, ha kopott, sérült, elhasználódott vagy repedt gumival közlekedünk az utakon. Különösen ez télvíz idején jelent kiemelt kockázatot, amikor az utak jegesek, csúszósak. Akár nyári, akár téli abroncsot használunk egy utánfutón, győződjünk meg róla, hogy a profilmélység megfelelő! A nyári profilmélység 1,6 mm, míg a téli 4mm.

2.      Féknélküli tengelyek ellenőrzése

A rossz magyarországi utak, a kátyúk rövidíthetik a tengelyek éllettartamát. Mennyi ideig tengely a tengely? Kilométerben mérjük a felhasználhatósági idejüket, mely 20.000 kilométertől egészen 200.000 kilométerig terjedhet. Mitől függ? Az üzemeltetés körülményeitől, az utak állapotától és a kerekek átmérőjétől egyaránt. Mivel ilyen nagy a szórás az élettartam terén, ezért érdemes már a 20.000 kilométer megtétele után ellenőrizni az állapotukat. Hiába gondozásmentesek, időként ezek is elhasználódnak, és cserélni kell őket.

3.      Fékes utánfutók átnézése

Fontos, hogy ez a napi rutinunk részét képezze. Érdemes karbantartani a fékköteleket azáltal, hogy néhány csepp orsóolajat csepegtetünk a fékkötelek szabad végére. Ezáltal akadálymentesen csúszik egymáson a fékkötelek külső és belső része is, az élettartama jelentősen megnő. A hibás, megtört köteleket nem szabad otthon javítani! Mindenképpen cserélni kell! Vizsgáljuk meg a bowdenház állapotát is! Ha sérült, akkor ezt is cserélni kell, ne jusson bele szennyeződés, víz!

4.      Vonófej zsírozása

Télen-nyáron nagyon fontos, hogy karbantartsuk a vonófejet. A legjobb, ha félévente lezsírozzuk, hogy megakadályozzuk a sérüléseket. Ez fontos gyakori-, illetve a ritka használat esetén is.

5.      Kapcsolófej karbantartása

Hol található a kapcsolófej? A vonófej szerves része, de külön figyelmet kell fordítanunk az ellenőrzésére. Rendkívül fontos, hogy a tél beállta előtt a menetirányra keresztben álló csapokat olajozzuk meg bármilyen autóhoz használatos olajjal (fékolaj kivételével)! Vigyázzunk arra, hogy ne szennyeződjenek! A vonógömbre csatlakozó nyelv felületét kezeljük zsírral!

+1 Ne feledkezzen el a fékbeállításról sem!

Akkor jó a fék, ha jól van beállítva. Ez télen-nyáron nagyon fontos. De a csúszós utakon még nagyobb jelentőséggel bír egy jól beállított fék. Vigyáznunk kell, hiszen nagyobb az esély a rossz fékbeállítás esetén, hogy az utánfutó tovább tolja az autónkat. Évente legalább kétszer ellenőrizzük a fékbeállításokat! Ha kíváncsi, hogy pontosan hogyan kell a fékeket beállítani, olvassa el régebbi blogbejegyzésünket erről!

Miért fontos az utánfutó téli időszak előtti karbantartása?

Ha végig vesszük pontról pontra a téli karbantartás listáját, és ténylegesen mindent leellenőrzünk, beállítunk, javítunk és cserélünk az utánfutón, akkor megelőzhetjük a nagyobb kiadással járó javításokat. Arról nem is beszélve, hogy az esetleges baleseteket nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el egy jó műszaki állapotban lévő utánfutóval.

Ha Önnek bármilyen Autóflex-Knott utánfutó alkatrészre van szüksége, akkor megvásárolhatja webáruházunkban vagy megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán!