Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Az Autóflex-KNOTT-al biztonságban megússza, ha jó a vége!

Beköszöntött vége a nagybetűs NYÁR, és a karantén fogságából kiszabadulva talán még soha nem vágytak ennyire egy kis kikapcsolódásra a vízi sportok szerelmesei. Könnyű dolga van azoknak, akik csak egy kisebb kajakot, vagy kenut szeretnének vízre tenni, hiszen számukra elég egy strapabíró tetőcsomagtartó. A nagyobb vízi járművek szállításához azonban már csónakszállító utánfutóra lesz szükségünk. A biztonságos közlekedéshez nyújt segítséget most az Autóflex-Knott csónakszállító kisokosa.


Erre a 3 dologra mindenképpen oda kell figyelnie!

A csónak- és hajószállító utánfutóknak és a használatuknak van néhány sajátos tulajdonsága, amelyek külön figyelmet igényelnek. Mondunk hármat, amelyet érdemes megfontolnia.

1# A csónakok, hajók valóban nagy rakodási térrel csábítanak. Ezek viszont nagy tömegváltozást, raksúly növekedést is okoznak. Ezek egyrészt a menetdinamikai tulajdonságokat is megváltoztathatják. Másrész a beépített alkatrészek (vonófeje, tengely) teherbíróképességére is hatással vannak.

2# A hajószállítókat gyakran tolják bele a vízbe. Ez két alkatrészt különösen megvisel.

  • Ha fékes utánfutóról beszélünk, akkor mindenképpen érdemes az emelt vízállóságú fékköteleket (fékhuzalokat) használni.
  • Mind a fékes mind a féknélküli tengelyeket érdemes emelt vízállóságú kerékaggyal kérni.

3# Ma már nem ritka, hogy a hajószállító utánfutókkal a sós tengervízbe is bele kell állni a hajó vízrebocsátásakor. Ez után különösen fontos, hogy édesvízzel lemossuk a kerékagyat. Ez a féknélküli kiviteleknél nem különösebben gond. ás a helyzet a fékezett kerékagyaknál. A sós (illetve a szennyezett víz) a fékszerkezetre meg inkább kedvezőtlenül hat. Ezt viszont nehezebb kimosni. Néhányszáz forintért erre is kínálunk megoldást. Egy utólag is beépíthető mosócsonkot.

Sőt, ha szeretne kényelmesebb, gyorsabb megoldást, akkor létezik egy speciális kerékfék öblítő rendszer, amelynek köszönhetően nem kell minden féket külön-külön kimosni, hanem lehet egyben.

7 tipp a biztonságos hajó és csónakszállításhoz

1# Gépjárműválasztás: Ha tudjuk magunkról, hogy az egyik kedvenc hobbink a hullámok hátán ringatózni, akkor nem árt, ha ezt autóvásárláskor is észben tartjuk, és már eleve olyan gépjárművet vásárolunk, amihez a legbiztonságosabban és legkényelmesebben megoldható egy nagyobb méretű vízi jármű szállítására alkalmas utánfutó hozzácsatolása.

2# Önismeret: Már csak költséghatékony szempontok miatt is érdemes előre felmérnünk, hogy mire is van valóban szükségünk. Míg egy kisebb kajak akár a tetőcsomagtartón is elfér, az ennél nagyobb vagy több vízi alkalmatosság szállításához már biztos, hogy trélerre vagy utánfutóra lesz szükségünk

3# Térkihasználás: Ennél a pontnál előnyt élveznek azok, akik jók voltak geometriából a gimiben, vagy sokat játszottak a Tetris videójátékkal. Ha ugyanis több kenut vagy kajakot szeretnénk egyetlen utánfutóval elvinni a célállomásig, akkor ezeket a biztonságos közlekedés, valamint a csónakok védelme miatt a legpraktikusabb formában kell egymásra helyeznünk. Néhány kísérlet azonban mindig megszüli a legideálisabb alakzatot.

4# Biztonság: A hajó, csónak, kenu, kajak, jet-ski stb. esetleges kisebb alkatrészeit szereljük le, mert ha elhagyjuk őket út közben, akkor bizony az egész kirándulás meghiúsulhat, ráadásul balesetveszélyes is lehet, ha a mögöttünk haladó autó szélvédőjére csapódik!

5# Rögzítés: A szállítani kívánt vízi járművek megfelelő rögzítéséhez számtalan eszköz és kellék elérhető az Autóflex-Knott kínálatában. A pótkocsikra, utánfutókra vonatkozó rakodási adatok előírják, hogy a vontatmány szélessége nem lehet több, mint 2,55 méter, a magassága pedig nem lehet több, mint 3 méter.

6# Parkolás: A csónak és hajószállító járművel soha ne menjünk le teljesen a vízpartra, mert a laza talajban besüllyedhet tengelyig!

7# Karbantartás: Mint bármilyen utánfutó esetében, a csónak- és hajószállító utánfutónál is kiemelten fontos a rendszeres ellenőrzés elvégzése és az esetlegesen meghibásodott alkatrészek cseréje. Extra figyelmet igényelnek a csónakszállító utánfutókhoz szükséges műanyag alkatrészek, amelyeket raktárról megvásárolhat nálunk.

A vízi járművek biztonságos szállításához szükséges alkatrészekért keresse fel webshopunkat, vagy megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen, illetve a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán!