Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Ha ezt a hibát észleli utánfutójánál, gondoljon a torziógumikra!

Talán eszünkbe sem jut, hogy még az utánfutók esetében is milyen összetett és jól működő rendszer dolgozik azért, hogy mi biztonságosan szállíthassuk rakományunkat egyik helyről a másikra. Hát, igen, amíg minden zökkenőmentesen történik. Ha viszont megszűnik a kerekek normális úttartása, akkor sejthetjük, hogy valami gond van, és érdemes elrugózni a megoldáson…

Egy rugóra jár az agyunk!

Azt már mindenki megtanulja az általános iskolai fizikaórán, hogy miért van szükség a rugózó elemekre, de gyakorlatban talán a gépjárművek haladása szemlélteti ezt leginkább. A vezetés közben fellépő útegyenetlenségek minimalizálása nélkül ugyanis mindent szétrázna a folyamatos zötyögés.

Az utánfutó torziógumi működése

A kisebb útegyenetlenségeket a gumiabroncs, a nagyobbakat viszont a rugózó elemek nyelik el. Nincs ez másképpen az utánfutók esetebében sem. A torziógumi fő célja, hogy a lengőkar elmozdulását lekövesse és utána visszahozza az eredeti állásba. A gumi tulajdonsága a nagy belső csillapítási képesség. Ezt pl. úgy használjuk ki, hogy nem feltétlenül szükséges a lengéscsillapító használata. Torziógumiból a zártszelvény 4 sarkában oldalanként 4-4 db található.

Tuti tippek az Autóflex-Knott szakembereitől!

Gyakran kérdezik, hogy mennyi a torziógumik élettartama? Normál használat mellett is több, mint 10 év, de ehhez azért nekünk is meg kell tenni az alábbiakat:

– kiemelten fontos, hogy betartsuk az utánfutó terhelésére vonatkozó szabályokat, különös tekintettel a maximális össztömegre és a megfelelő rakodásra,

– a tartósan nagy terhet viselő járművek (lakókocsik, kompresszorok, aggregátorok) tárolásakor használjunk fix támasztólábakat.

Ha csak a torziógumival van probléma, azt az alábbi három jelből ismerhetjük fel:

– nem kopik rendellenesen az utánfutó járó kereke „csak” a rugózása szűnik meg,

– a jármű magassága üresen is csökkenhet,

– a kerék terhelten gyakrabban beleér a sárvédőbe.

Nem minden hiba, ami annak látszik

A tengelytok (tengelyház) végén általában kilátszik a torziógumi, kilóg kb. 10 mm. Egy idő elteltével előfordul, hogy elszíneződik, megrepedezik. Ettől nem kell megijedni, ez nem hiba. Ez csak az a néhány mm-es rész, ami kilátszik. A tengelytestben levő rész védett helyen van, így ha a korábban felsorolt jelenségek nem jelentkeznek, akkor használjuk tovább nyugodtan a járművet!

Hogyan lehet cserélni a torziógumit?

Házilag sajnos nem lehet cserélni és megvásárolni sem. Az Autóflex-Knott Kft-nél a tengely gyártásához szükséges eszközökkel tudjuk az új alkatrészt beépíteni.

Ha az Ön utánfutójának is megbízható, minőségi alkatrészre van szüksége forduljon az Autóflex-Knott-hoz vagy látogasson el webáruházunkba! Megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán.