Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Praktikus tippek utánfutója tárolásához

Becses tulajdonunk, az utánfutó folyamatos karbantartása, kifogástalan működése és kiváló felszereltsége kapcsán igyekszünk cikkről cikkre hasznos ismereteket, információkat átadni az AUTOFLEX-Knott Kft. honlapján. Talán ritkábban értintett, ugyanakkor szintén fontos téma a pótkocsik, utánfutók tárolása, hiszen ezzel szintén rengeteget tehetünk vontatmányunk állapotmegőrzéséért, védelméért. Most ahhoz adunk néhány tippet, hogy hogyan tárolhatja utánfutóját a legprofibb módon.

A szélsőséges környezeti körülmények – jelen esetben a tél – nagyobb kihívást jelentenek minden járműnek, nem kivétel ez alól az utánfutó, illetve a pótkocsi sem. Még a legalaposabban felkészített, átvizsgált, javított és a legjobb alkatrészekkel felszerelt járműnek is szüksége van arra, hogy védelmet kapjon a külső (elsősorban időjárási) körülményektől (erős napfény, forróság, fagy, jég, hótakaró, ónos eső, szélvihar stb.). Amikor utánfutónk, pótkocsink nincs használatban, akkor védelmét a leghatékonyabban a megfelelő tárolással biztosíthatjuk.

Megállás, parkolás, tárolás a pótkocsikkal

Mielőtt a kinti vagy benti tárolásról döntünk, fontos tudni, hogy a KRESZ szigorúan elkülöníti, hogy a járművekkel kapcsolatban mi számít megállásnak, mi parkolásnak és honnantól tárolás a leállás. A KRESZ-ben található meghatározás alapján a megállás: „járművel a be és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egyhelyben tartózkodás.” A leírtakból következően, az 5 percnél hosszabb időtartamú „megállás”, azaz egyhelyben tartózkodás már várakozásnak (parkolásnak) minősül. A közterületen való tárolás mikéntjéről érdemes a helyi önkormányzat erre vonatkozó irányelveit figyelembe venni, de az utánfutó tulajdonosok – már csak a biztonság érdekében is – jobban teszik, ha garázsban, fedett helyen pihentetik a pótkocsikat.

 

Hogyan tegyük el „pihenőre” az utánfutókat?

Csináljon elég helyet a számára!

Az biztos, hogy utánfutónk úgy lesz hosszú életű, ha fedett helyen tároljuk, ám az utánfutók, pótkocsik biztonságos tárolása térigényes művelet, a kisebb garázsokban néha nehezen megoldható. A kertes házakhoz tartozó nagyobb beállók, garázsok már kényelmes tárolási lehetőséget jelentenek. Ha nincs garázs, elég a letakarás? A legbiztonságosabb, ha saját vagy bérelt garázsban tudja tárolni utánfutóját, ám ha erre nincs lehetősége, akkor szóba jöhet a letakarás is. Ebben az esetben a takaróponyva alatt hagyjon egy kis nyílást, ahol a pótkocsi szellőzhet, ugyanis hideg időben könnyen felbukkanhat a penész.

Rögzítse megfelelően az utánfutót!

Tegyen róla, hogy a pótkocsi, utánfutó ne mozdulhasson el a tárolásra kijelölt helyéről. Ehhez a legpraktikusabb eszköz a kerék ék, amellyel biztonságosan rögzítheti utánfutóját. Az ékhez kifejezetten erre a célra kialakított, az utánfutó oldalára szerelhető éktartó is beszerezhető, így használat esetén az éket csak be kell tenni az éktartóba, és már indulhat is.

Ürítse ki a teljes vontatmányt!

Először is pakoljon ki mindent az utánfutóból mielőtt hosszabb időre félreteszi! Az érzékeny, kilógó alkatrészeket, amik könnyedén eltávolíthatók, vegye le és tárolja külön, fagymentes és csapadékmentes helyen!

Tisztítsa meg alaposan az utánfutót!

A korábbi szállítmányok után maradt szemetet, növényi vagy állati maradványokat, minden apróságot távolítson el! Járművek tisztítására alkalmas szerekkel szépen takarítsa ki a vontatmányt!

 

Készítse fel utánfutóját, pótkocsiját a megfelelő tárolásra az AUTOFLEX-Knott alkatrészeivel és kiegészítőivel, amelyek közt minden szükséges elemet megtalál! Keresse fel honlapunkat és böngésszen kedvére a széles termékszortimentben!