Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Utánfutó kapcsolófej, vonófej. Eszik vagy isszák?

Sokan azt gondolják, hogy az utánfutók kapcsolófeje és a vonófeje egy és ugyanaz. Ez tévhit, hiszen az utánfutó két külön alkatrészéről van szó. Persze ez nem az átlag felhasználó hibája, ráadásul gyakran az internetes portálok is keverik a két fogalmat. Mai blogbejegyzésünkben szeretnénk helyére tenni a kapcsolófej és a vonófej fogalmait.

Utánfutó kapcsolófej

A kapcsolófej jelenti a jármű és az utánfutó elsődleges kapcsolódási pontját, amely segítségével ráakaszthatjuk utánfutónkat az autónk vonóhorgára.

 

Az utánfutó kapcsolófej működése

Lekapcsolás:

Nyomja meg a reteszt és húzza a fogantyút felfelé. A kapcsolófej automatikusan nyitva marad, amíg a kopásjelző a piros mezőben van, ezt egy nagy X-szel jelölik. Fontos, hogy ne vontassuk az utánfutót ebben a pozícióban!

Kapcsolódás:

Helyezzük a kapcsolófejet (melynek nyitott pozícióban kell lennie X-szel jelölve) a vontató jármű vonóhorga fölé, engedjük rá! Ha jól csatlakoztattuk, egy rövid kattanás hallható. Ha a kapcsolófej megfelelően helyezkedik el, a kopásjelző automatikusan a zöld mezőbe ugrik (+)-szal jelölve. Amennyiben a kopásjelző a piros (-) mezőben áll, akkor a kapcsolófejet nem megfelelően csatlakoztattuk a vontató járműre. Ilyen esetben tilos az utánfutót vontatni!

 

Utánfutó vonófej

Egy laikus érdeklődő, aki rákeres a vonófej szóra a legnépszerűbb keresőben, könnyen azt hiheti, hogy a vonófej és a kapcsolófej ugyanaz az alkatrész. A valóságban azonban vonófejnek a ráfutófék-mechanizmust hívjuk.

Vonófejet (ráfutófék-mechanizmus) jellemzően nagyobb teherbírású utánfutókra (pl.: lakókocsik, lószállítók) szerelnek. A vonófej a kapcsolófej és a vonórúd közé kerülő alkatrész. Valószínűleg ezért mosódott össze a két alkatrész fogalma. Egyébként az általunk gyártott ráfutófék-mechanizmusra (vonófejre) az Autóflex-Knott kapcsolófejeket szereljük, így ezek pótalkatrész ellátásáról is folyamatosan gondoskodunk.

 

Vonófej (ráfutófék-mechanizmus) jelentősége

Amennyiben vonófejjel szerelték az utánfutót, akkor fékezéskor a ráfutófékes mechanika is hozzájárul az utánfutó megállításához, nem csak a vontató jármű fékrendszere. Ennek köszönhetően a nagyobb vontatott súly esetén is jó marad a jármű hatékonysága.

 

Ha minőségi utánfutó kapcsolófejet keres, megvásárolhatja raktárról webáruházunkban, megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen vagy érdeklődjön a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán.