Nincs utánfutó Knott nélkül!
Minden alkatrész egy kézből.

Robotok az ember szolgálatában

Javában zajlik az ipar 4.0, azaz a negyedik ipari forradalom. A változások egyik leglátványosabb eredménye, hogy egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az ipari robotok.  Vajon eljön a nap, amikor a robotok átveszik a hatalmat a világ felett, mint egy rossz sci-fiben vagy azért még korai ettől rettegnünk?

1. Az ipari robotokról röviden

Az ipari robotok automatikusan irányított, újraprogramozható eszközök. Felhasználásukat tekintve számos olyan célra alkalmasak, amelyek jól automatizálhatóak. A robotok lehetnek helyhez kötöttek és mobilak is.

Az autóipar a kezdetektől nagy szerepet vállalt a robotizáció folyamatának fejlődésében és a robotok alkalmazásában. Mivel az autóipar Magyarország húzóágazata, így várhatóan a jövőben még erősebb lesz a robotok terjedése.

Egyébként a termelés automatizálása, és az ezt segítő ipari robotok alkalmazása nem a XXI. század vívmánya. Az első ipari robotot 1959-ben fejlesztették ki az Amerikai Egyesült Államokban. Nem meglepő módon az autóiparban, a GM-nél alkalmazták először. Ma már Kína, Európa és különösen Japán is felzárkózott az USA mellé.

2. Az ipari robotok egyre okosabbak

Az ipari robotok életében bekövetkező fejlődés is több szakaszra osztható.

  1. A legegyszerűbb első generációs szerkezetek csak vezérléssel működtethetők, a számítógépbe táplált programmal adható meg mozgásuk útvonala és a végrehajtandó tevékenységek is.
  2. A második generációs ipari robotok már képesek érzékelni a környezeti változásokat.
  3. Aztán megérkeztek a tanulási képességgel és mesterséges intelligenciával rendelkező harmadik generációs, úgynevezett intelligens robotok.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően alkalmazkodni tud a környezet változásaihoz, képes alak- és helyzetfelismerésre, önálló döntéseket tud hozni, képes összetett feladatokat is megoldani, öntanuló funkciójának köszönhetően, szükség esetén módosítja a betáplált programot. Megértik a hangokat és képesek hanggal válaszolni.

3. Ipari robotok az Autóflex-KNOTT-nál

Az ipari robotok vállalatunkat is meghódították. Na, azt nem tartjuk reálisnak, hogy egyszer ipari robotok irányítják a céget és végeznek minden munkát, de tény, hogy a termelésben nagy hasznukat vesszük. Ami jó hír, hogy az így felszabadult értékes munkaerő más területen tudja segíteni cégünk munkáját.

Az ipari robotok alkalmazását fontosnak tartjuk versenyképességünk folyamatos fejlesztése céljából. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a lehető legmagasabb minőséget nyújthassuk megrendelőink számára.

SDA20D Szerelő robot

Az alkalmazásunkban áll például egy SDA20D Szerelő robot. Máig emlékezetes a 2010-es évi bemutatkozása, amelyet az alábbi videón is megörökítettünk:

SDA20D Dörzshegesztő cella

Rövid bemutató a ráfutófék-tolórúd automatikus dörzshegesztésének megvalósításáról.
Az Autóflex-Knott Kft. utánfutó alkatrészek széles skáláját gyártja, és a termelésben sok éve alkalmaznak hegesztőrobotokat. A cégnél az egyik legújabb fejlesztés a ráfutófék-tengely automatikus dörzshegesztésének megvalósítása. A feladat mind technológiai, mind automatizálási szempontból kihívást jelentett, melynek egyben egyik különlegessége, hogy az első magyarországi alkalmazása a Yaskawa kétkaros humanoid robotjának.

Mazak 3D Fabri Gear MK II 220

5-tengelyes Mazak csőlézer bővíti a lehetőségeinket. Cégünk egy új Mazak 3D Fabri Gear MK II 220 lézeres csővágó géppel bővítette gépparkját. A gépátadó ünnepséget egy házi kiállítással kötöttük egybe, melyre számos magyar és külföldi érdeklődőt is meghívtunk.

Ha bármilyen utánfutó alkatrészre van szüksége, keresse fel webshopunkat, vagy megrendelheti a rendeles@autoflex.hu címen, illetve a belföldi értékesítés +3676502058-as telefonszámán! Nyugodtan keressen minket, nem robotok várják a megkeresését! Szakavatott kollégáink hús-vér emberek, örömmel segítenek.